A részleges kivehető fogpótlásról

 

Harmónia Fogászat részleges kivehető pótlásHa egy fogívben nem teljes a foghiány, de a meglévő fogak száma nem elegendő a fix pótlás készítéséhez, abban az esetben részleges kivehető pótlást alkalmazhatunk a rágófunkció visszaállítására. A részleges kivehető pótlás a szájban nagyobb helyet foglal el, mint a természetes fogak, mivel beborítja a fogatlan állcsontgerincet, illetve a szájpadlást is. Rögzítésükre kapcsokat vagy precíziós elhorgonyzási eszközöket alkalmazhatunk.

A részleges kivehető pótlás részei:

  • Alaplemez: a fogpótlás nyálkahártya-csont alapzattal érintkező része. Feladata a protézis megtámasztása, valamint a műfogak, a műíny és az elhorgonyzás eszközeinek egy egységbe foglalása.Készülhet fémből, műanyagból vagy a kettő kombinációjából. A fém alaplemez vékonyabbra készíthető, jobban redukálható, mint a műanyag, viszont a műanyag jobban tapad a nyálkahártya-csont alapzathoz, könnyebben módosítható, korrigálható.
  • Műfog: elsődleges feladata a rágás, de esztétikai és hangképzési szerepe is van. Anyaga lehet műanyag, porcelán vagy fém. Rendelőnkben a műanyag fogakat ajánljuk, melyek megfelelően esztétikusak, és nem nehezítik el a pótlást.
  • Műíny: a fogakat egységbe foglalja és az alaplemezhez rögzíti. Segítségével az állcsontgerinc nagyfokú sorvadása/hiánya következtében létrejövő hátrányos esztétikai hatást is korrigálni tudjuk. Anyaga rózsaszínű műanyag, amely az íny színéhez hasonló.
  • Az elhorgonyzás eszközei: az elmozdító erőkkel szemben rögzítik a pótlást. Lehetnek különféle kapcsok, előre gyártott rögzítőeszközök, billenésgátlók, rágófelszíni támasztékok.

A részleges kivehető fogpótlás készítésének menete:

1. A részleges kivehető pótlás készítését lenyomatvétellel kezdjük. Ezt a lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumban gipsszel kiöntik, elkészítik a gipszmintát.
2. Következő ülésben megtervezzük a pótlást. Berajzoljuk a mintán a protézis határait, a rágófelszíni támasztékok, kapcsok elhelyezkedésének helyét. A berajzolt mintát a laboratóriumba küldjük, ahol elkészítik a pótlás alaplemezt.
3. Az alaplemezt következő ülésben bepróbáljuk, és ha megfelelő, akkor a fogtechnikus elkészíti a részleges kivehető pótlás próbafogsorát. A próbafogsort szájba próbáljuk, ismételten ellenőrizzük az alaplemez stabilitását.
4. Ezt követően ellenőrizzük még a fogakat, a műínyt, annak vastagságát, esztétikai hatását, az állcsontok viszonyát.
5. Ezt követően Ön is ellenőrizheti a részleges kivehető pótlás. Ilyenkor tudunk módosítani a fogak formáján, nagyságán, állásán, az Ön igényei szerint. A végleges részleges kivehető pótlás elkészítését csakis Önnel egyeztetve, az Ön elégedettsége esetén kérjük a laboratóriumtól. Az új részleges kivehető pótlás felhelyezése, eltávolítása kezdetben nehézségeket okozhat, ezért a pótlás átadásakor megtanítjuk Önnek a megfelelő műfogásokat.

 

Új pótlás esetén a következőkkel kell számolni:

  • az új pótlással nem fog tudni azonnal rágni, ezt újra meg kell tanulni
  • a pótlás nyomhatja az ínyt, fájdalmat okozhat. Ilyen panaszok esetén keresse fel rendelőnket, ahol ellenőrizzük protézisét, korrigáljuk az alaplemezt
  • Fokozott nyálképződés és esetlegesen hányinger már néhány nap alatt megszűnik.
Leave a reply