Tömés

Mikor van szükség tömésre?

  • ha a fog bármely felszínén szuvasság található (ennek eldöntése a fogorvos feladata)
  • ha a fogban már meglévő tömés nem zár jól, illetve a tömés széle és a fog között szuvasodás indult el
  • régi amalgám tömés cserére szorul, ha már több mint 10 éve készült
  • ha a tömés letörött

Egy fog tömésére akkor van szükség, amikor a fogzománcot érő károsodások beindulnak. Ezeket savképző baktériumok okozzák, mégpedig cukor, fruktóz, glükóz nevű szénhidrátok lebontásával és melléktermékként képezik a savat és az alacsony PH-ra érzékeny fogfelszínt károsítják. Ez egy idült folyamat és gyakran jár fájdalommal, gyulladással szélsőséges esetekben a fog elvesztésével.

A fogszuvasodás mértékétől függően különböző módon lehet helyreállítani a fog szerkezetét:

  • ha még csak a fogzománc alatti dentin (foganyag) károsodott, ezt esztétikus töméssel lehet helyreállítani.
  • ha már a fogbél is károsodott, gyökérkezelés szükséges,
  • abban az esetben, ha a fogszuvasodás nem terjed ki a fogíny alá, de már a fogfelszín nagy területét károsította, már nem lehet esztétikus töméssel helyreállítani a fog szerkezetét, hanem szükség van egy úgynevezett inlay-hez. (betét)

3 érv a tömés mellett:

  • érzéstelenítésben végezzük, nem érez fájdalmat
  • minőségi anyagot használunk, bátran vállaljuk a garanciát
  • maximális esztétikai élmény az egyéni színválaszték miatt

Fogtömés

Esztétikus tömés

Az esztétikus tömés a fog színének megfelelő restaurációja . Anyaga kompozit (műgyanta bázis, mely üveg és porcelán szemcsékkel van megerősítve), mely meghatározott hullámhosszú fényre köt meg. Kötés után a zománchoz hasonló keménységű lesz, így mind funkcionálisan mind esztétikailag tökéletesen ellátja feladatát. A tömés készítése során először eltávolítjuk a korábbi tömést, illetve a fog szuvas részeit, majd fertőtlenítjük a kialakított ürege. Ha szükséges, alaptömést teszünk bele, előkészítjük a zománcfelszíneket, majd rétegenként építjük fel a rágófelszínt, fokozatosan megvilágítva LED lámpával érjük el a legjobb minőségű fogtömést. A tömés kémiai úton rögzül a szövethez. A csücskök és barázdák kialakítása után a tömés finírozása, polírozása, majd az okklúzió (a fogfelszínek találkozása összecsukáskor) ellenőrzése következik.

Hogyan lehet növelni a tömések élettartamát? Megfelelő szájhigiénével, ami rendszeres (napi kétszeri) alapos fogmosást és fogselyem használatát jelenti.

Fájdalommentes ez a kezelés? Legtöbbször teljesen fájdalommentes, mivel ma már minden esetleges fájdalommal járó kezelést helyi érzéstelenítés mellett végzünk, kivéve, ha a páciens ezt nem kéri, illetve ha a fog már gyökértömött.

Miért kell alaptömés? Mély üregek esetében a fogbél védelmére.

Milyen tömések vannak? Esztétikus (fogszínű), amalgám (ma már nem használjuk), inlay (betét, mely lenyomat alapján, technikus által készül).

Melyik a legjobb tömés fajta? Élettartamát tekintve az inlay a legtökéletesebb tömés. Ez egy a fogorvos által előkészített üregbe lenyomat alapján a fogtechnikus által készített formája a tömésnek, mely sokkal pontosabb széli záródásánál fogva biztosít hosszabb élettartamot. Fizikailag nagyon stabil, nem törik, valamint keménysége megegyezik az élő fogéval, ezért nem koptatja azokat. Mivel fogtechnikus készíti, lehetőség van egyéni szín választására és formája is egyénre szabható, valamint nem színeződik el.

Mennyi az élettartama a különböző töméseknek? Ez nagyban függ az illető szájhigiénéjétől és a tömőanyag minőségétől. Általánosságban elmondható, hogy az amalgám tömések 10, az esztétikus tömések 3-5, az inlayek (anyaguktól függően) 10-25 év után szorulnak cserére.

 

Leave a reply