Fájdalommentes fogászat megfizethető árakon
Bejelentkezés: 06 (1) 266 6766 | info@harmoniadental.hu

Gyökérkezelés alatt egy elhalt fog gyógyítását értjük.

Ha ez megfelelően történik, elkerülhető góc kialakulása, amely sok probléma forrása lehet a szervezetben. A góc kialakulásának legbiztosabb módszere a rendszeres kontrollvizsgálat, amellyel megelőzhetőek a fogproblémák. Fontos ismerni a fog felépítését, ahhoz hogy tisztán lássuk egy gyökérkezelés szükségességét.

gyokerkezeles

gyokerkezeles

 

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A kezelésre akkor van szükség, ha fogszuvasodás a fog mélyére hatolva eléri a fogbélüreget és megfertőzi. A megfertőződött fogbélüregben baktériumok élnek, melyek nem csak a fog gyökerét hanem a foggyökér körüli szöveteket is megfertőzhetik és erős gyulladás alakul ki, ami fájdalommal járhat.

  • Ha a fog magától elhal.
  • Ha a fogat baleset érte, a mechanikai trauma következtében sajnos szintén elhalhat
  • Ha a fog koronai része bármilyen okból annyira károsodott, hogy a fogat csak csappal lehet helyreállítani.

Nem fog fájni, mert:

  • ha fájdalmai vannak, gyógyszeres kezelést kap előtte, ami megszünteti a gyulladást
  • Lidocain helyett, Ultracain érzéstelenítőt használunk, ami többszörösen érzéstelenít
  • ha szükséges, többször is alkalmazunk gyógyszercserét a fog gyökerében

Kell e érzéstelenítő a kezeléshez?

Legtöbbször igen, kivéve ha a fog már nem érzi a hideg ingert. Ekkor a fog valószínűleg már nem tartalmaz élő szöveteket, a gyulladás átterjedt a fogágyra és ott duzzanat vagy ráharapási érzékenység formájában van jelen.

Miből áll a gyökértömés?

Először készítünk a fogról egy röntgenfelvételt.

Aztán a fog koronai része felől (fúrással)megnyitjuk a pulpakamrát (fogbél üreget), majd eltávolítjuk a fogbelet, mely a fog élő szöveteit (erek, idegek)tartalmazza.

Felkutatjuk a fog gyökércsatornáit, megmérjük azok hosszát, majd feltágítjuk őket. Eközben fertőtlenítő folyadékkal öblítjük át, aztán kiszárítjuk, majd gyógyszert teszünk bele.

A gyökértömés során a fogba korábban helyezett gyógyszeres tömés eltávolítását követően átöblítjük a gyökércsatornákat (fertőtlenítő folyadékkal), átreszeljük azok falait, majd röntgen felvételt készítünk a leendő gyökértöméssel, ezután kiszárítjuk a gyökércsatornákat, majd belehelyezzük a gyökértömést.

Miért kell feltágítani a gyökércsatornákat?

Azért, hogy az élő és elhalt szövettörmeléket, baktériumokat, fertőzött gyökércsatorna falat eltávolítsuk és alkalmassá tegyük a gyökércsatornát a gyökértömés elkészítésére.

Harmónia Fogászat

Pin It on Pinterest

Share This

Visszahívjuk?


Amennyiben hétvégén kéri a visszahívást, legkorábban hétfőn keresni fogjuk.

Harmónia Fogászat

Pin It on Pinterest

Share This