A csontpótlásról

Csontpótlás, mikor alkalmazhatjuk?

  • fogeltávolítás után bekövetkező ‘csont-összeesés’ megelőzésére ill. különböző defektusok feltöltésére
  • fogeltávolítást azonnal követő fogbeültetéskor
  • arcüreg emelés során műgyökerek behelyezése céljából
  • elégtelen csontmagasság és/vagy csontszélesség esetén fogbeültetés (és/vagy fogpótlás) készítése előtt vagy azzal egy időben
  • cisztaeltávolító műtét során, amikor a ciszta nagy kiterjedésű mérete miatt nagy a csontkárosodás
  • ha egy olyan területre szeretnénk a későbbiek során implantálni, ahol egy nagyobb terjedelmű elváltozás vagy ciszta alakult ki korábban

 

Hogy történik a csontpótlás (csontpótló műtét)?

A csontpótló anyagot minden esetben a műtéti területről gyűjtött saját vérrel, illetve saját csont forgáccsal keverve helyezzük be és esettől függően felszívódó membránnal fedjük.

Ez utóbbira a zavartalan csontosodás miatt van szükség, azért, hogy a csontpótló anyag ne szóródjon szét pl. a varrat során, így megelőzhető a csontpótló korai felszívódása.

Szükség esetén a membránt titáncsavarokkal rögzítjük.

A membrán felett a nyálkahártyát feszülésmentesen zárjuk. Erre azért is van szükség, mert a későbbiek során készülő kombinált vagy kivehető pótlásnak helyet kell hagynunk. Ha feszül a nyálkahártya, később lemozdíthatja a pótlás kivehető részét. Természetesen vannak esetek, amikor ez kompromisszumokkal jár.

A csontpótló műtétet követően legalább 3 – 6 hónap, mire a beültetett csontpótló anyag az adott területen összecsontosodik a környezetével, így az implantátum biztonságos terhelése csak ezután kezdődhet.

 

Milyen csontpótló anyagokat használunk ?

A legjobb minőségű csontpótló anyag az autogén, saját csont. Sajnos nem áll korlátlan mennyiségben rendelkezésre, ezért szinte mindig keverjük más csontpótló anyagokkal.

Rendelőnkben a saját csontot általában a következő területekről nyerjük: a beültetés műtéti területe (kis mennyiség), felső állcsontgumó (közepes mennyiség), állcsúcs (közepes-nagy mennyiség), állkapocs felhágó ág (nagy mennyiség).

Leave a reply