a foghúzásról

 

A foghúzásról:

Foghúzás akkor történik, ha:

  • a gyulladt fogat gyökérkezeléssel megmenteni már nem lehet
  • a gyökérkezelés sikertelen volt és a fog továbbra is panaszt okoz
  • a fogat már gyökérkezelték, sőt gyökércsúcs eltávolító (resectios) műtétet is végeztek rajta, és még mindig panaszt okoz
  • a gyökérkezelés folyamata során úgynevezett álút keletkezik
  • a fogszabályozás megkezdése előtt az első kisörlő fogak eltávolítását kéri a fogszabályozó szakorvos

Foghúzás foghúzó fogóval:

Egyszerű fogóval történő fogeltávolítást akkor végezzük, amikor a fognak a koronai része még ép, legfeljebb kisebb fogtöméssel van ellátva. Így a foghúzó fogóval megragadható és eltávolítható.

Sebészeti foghúzás

Ha a fog nagy része tömőanyaggal van felépítve, inlay-betéttel van ellátva, vagy korona készült a fogra, esetleg évekkel ezelőtt gyökérkezelték, az esetek nagy részében nem sikerül, vagy meg sem kíséreljük az egyszerű foghúzással történő fogeltávolítást. Ilyenkor sebészileti feltárást végzünk.

A sebészeti foghúzás speciális műszerparkot és megfelelő felkészültséget, szájsebészeti jártasságot igényel a műtétet végző orvos részéről. Metszést ejtünk az ínyen, majd speciális szájsebészeti fúróval eltávolítjuk a fogat körülvevő csontot, majd szájsebészeti emelők segítségével kiemeljük a fogat vagy foggyökeret a fogágyból.

Ezután a sebüregből az esetleges gyulladt szövetrészeket eltávolítjuk.

A műtét végén a sebet összevarrjuk. A varratokat a műtétet követő 7. napon távolítjuk el. A sebészeti fogeltávolítás után fájdalomcsillapítót (pl. 3×1 Cataflam-ot) rendelünk el pácienseinknek.

Ha az eset súlyossága indokolja, a fájdalomcsillapító tabletta mellé antibiotikumot is rendelünk 5-7 napon keresztül. A sebészi fogeltávolító műtétek után a műtét helyének megfelelően arcduzzanat alakulhat ki, amely külső jegelés hatására 1-3 nap alatt lelohad. A műtét utáni fájdalom a felírt fájdalomcsillapító tablettával uralható, és 2-3 nap elteltével szinte teljesen alábbhagy, így további fájdalomcsillapító szedésére már nincs szükség.

Leave a reply