Fájdalommentes fogászat megfizethető árakon
Bejelentkezés: 06 (1) 266 6766 | info@harmoniadental.hu

Mi az a korona?

korona, fog korona

A korona egy fog teljes felszínét beborító fogpótlás, amelynek formája és színe megegyezik az eredeti, ép foggal. Ez fogtechnikai laboratóriumban készül és a fog eredeti alakjának a helyreállítása a cél.
Hidat akkor készítünk, ha foghiány van, vagy egymás mellett lévő fogak annyira károsodtak, hogy más módon nem lehet őket helyreállítani.

Mikor van szükség koronára vagy hídra?

Akkor készítünk koronát egy fogra, amikor az töméssel már nem állítható helyre. Például gyökérkezelt fogak törékenysége miatt vagy baleset során letört fogak esetén és azokban az esetekben is, amikor a fogat fogsor céljából alakítjuk át pillérekké. Valamint ha a fogszuvasodás olyan mértékben károsította a fogat, hogy az más módon nem állítható helyre.

Tehát:

 • ha egy fog három, vagy több felszíne szuvas
 • ha egy fogban gyökértömés van
 • foghiány esetén
 • esztétikai okokból

Milyen anyagból készül a korona?

 • fém vázra égetett porcelán
 • préskerámiára égetett porcelán
 • cirkon vázra égetett porcelán

A fémváz fogászati fémötvözetből készül (chrom-cobalt ötvözet), vagy fogászati  arany erre a vázra pedig teljesen biokompatibilis kerámiát éget a fogtechnikus. A cirkónim-oxid váz, magasabb esztétikai igények, illetve bizonyított allergia esetén jöhet szóba. A préskerámiából történő porcelánleplezés majdnem csak esztétikai okokból készülhet a fogak front területén, nem pedig a rágóterületeken.

Mikor nem javallott ?

Abban az esetben, ha a fog nagy mértékben mozgatható, nincs jól gyökérkezelve, ha nagyon sok hiányzik a koronai részből, vagy ha gyulladt a fog. Gyermekeknél a 16-18 év betöltéséig célszerű várni a korona készítéssel. Fiatal korban ugyanis a fog pulpakamrája még túl nagy, így a korona előkészítése során nagyobb valószínűséggel kell gyökérkezelni a fogat.

 • Pro és kontra a könnyebb döntés érdekében:

  Oldalsó fogak hiányának pótlására mindenképp érdemes olyan megoldást választani, ahol van váz a porcelán leplezés alatt. Ilyen a fémváz vagy a cirkónium váz. Sem a fém, sem a cirkónium nem ereszti át a fényt, viszont a kerámia leplezés igen és ebből a szempontból nem mindegy, hogy egy fém, szürkés felület van alatta, vagy egy kréta szerű a fog színéhez hasonló felület. Ezen a területen préskerámia semmiképpen sem javasolt. Esztétikai területen, elülső fogak koronai pótlására  viszont igen. Foghiány pótlására nem alkalmas. Nagy előnye, hogy teljesen fényáteresztő és már az alap is különböző, a már meglévő fogak színéhez hasonlóan készíthető.

  A modern fogászat vívmánya a CAD/CAM számítógépes szkenneléses eljárással készített cirkónium oxid alapú korona, mely a esztétikailag és funkcionálisan is maximálisan kielégít minden igényt. Amennyiben a páciensnek fém allergiája van, érdemes inkább a cirkon pótlást választani. Lényege, hogy az előkészített fogakról vett lenyomat alapján készülő mintát egy erre a célra kifejlesztett szkenner letapogatja és a számítógépben rögzíti. Ez alapján a fogtechnikai laborban egy speciális gép segítségével cirkónium tömbből kerül kifaragásra a korona/ híd. Egyetlen hátránya, hogy ára sokkal magasabb, mint a fémkerámia fogpótlásé. Esztétikailag előnyösebbek a fémkerámiánál, mert a koronák, hidak nem tartalmaznak semmilyen fémet, így sokkal természetesebb hatásúak. A fémtartalmú fogpótlások ezért mindig tömörebbnek tűnhetnek.

erős és tartós fogakA cirkónium tulajdonságai

Erős és tartós – évtizedekig nem lesz vele gondja, hosszú élettartamúésnagy teherbírású alapanyagból készül…

♦Természetes hatású – olyan mint az igazi, a fény hasonlóan a  természetes fogakhoz, át tud hatolni a  koronán, így a cirkonból készült fogpótlások teljesen azonosak aszomszédos természetes fogakkal, olyan mintha igazi lenne

♦Tökéletesen illeszkedik – nincs kényelmetlen érzés, az íny épsége vállas korona előkészítéssel megőrizhető, az íny egészséges, rózsaszín  és feszes marad, a  korona viselése harmonikus érzést nyújt…

♦Allergénmentes – fémallergiások számára tökéletes megoldás, teljesen szövetbarát, nem tartalmaz                                                                                                                           fémet, így fémallergiások is nyugodtan viselhetik, nem okoz allergiás tüneteket…

♦Nincs többé „szürke csík” és fémes íz, a cirkon korona nem tartalmaz fém vázat, így soha nem jelenik meg a  “szürke szél”  és a zavaró, fémes íz. Biokompatibilis, aszervezet nem kezeli idegen  anyagként . A teljes kerámia koronák után, ez  adja vissza legjobban az eredeti fog kinézetét …

 • Hogyan készül egy korona?

  1. alkalom:

  Állapotfelmérés, és kezelési terv. Minden esetben megmutatjuk a páciensnek, milyen elváltozást találtunk, majd megbeszéljük a későbbi teendőket és a kezelés menetét. Ezt árajánlatba foglaljuk, melyet a páciens magával visz.

  2. alkalom:

  Az első teendő, érzéstelenítés, majd ezt követően a fogak lecsiszolása, ami azt jelenti, hogy a fogorvos arányosan elvesz a fog minden oldalából. Rendelőnkben igyekszünk, természetesen a fog állapotát figyelembe véve vállasan lecsiszolni a fogakat. Lehetőség van vállas csiszolásra, ami hosszútávon védi a fog körül található szöveteket (íny, fogágy), illetve magasabb fokú esztétikát biztosít a hagyományos csiszolási eljárásokkal szemben. Ezután szilikon lenyomatanyaggal precíziós lenyomatot veszünk melyet követően elkészítjük az ideiglenes fogpótlást. Erre legfőképp azért van szükség, mert a lecsiszolt fogak érzékenyek és a pótlás elkészülési idejére biztosítani kell a páciens számára a kényelmes és fájdalommentes állspotot, de nem utolsó sorban esztétikai megfontolásból is készülhet az ideiglenes híd, vagy korona, főleg ha esztétikai területen dolgozunk.

  3. alkalom:

  A  korona vagy híd vázát az előkészített fogra ráhelyezve ellenőrizzük a pontosságát. Ezzel egy időben egy meglévő 24 színből álló fogszínkulcs segítségével megállapítjuk a készülő pótlás színét. Természetesen a meglévő fogak adnak ebben támpontot.

  4. alkalom:

  A meglévő fogak forma és színvilágát követve elkészült pótlás végleges beragasztása, amely ún. üvegionomer cementtel történik.

Szigorú garanciákat vállalunk

1. Minőségi garancia:

Az általunk végzett fogászati beavatkozásokra minőségi garanciát vállalunk. Ez fix pótlás esetén 2 év.

2. Árgarancia:

Minden beavatkozás előtt, kérés nélkül biztosítjuk Önnek az árajánlatunkat írásban, és garantáljuk, hogy a kezelési tervben meghatározott árak nem változnak.

Ne várjon tovább!

Szabaduljon meg a hiányos fogsora okozta összes
kellemetlenségtől gyorsan és fájdalommentesen!

Ne feledje! Az orvosaink kapacitása véges, a szabad időpontok pedig fogynak.
Jelentkezzen, és foglalja le a saját időpontját az állapotfelméréshez, és takarítson meg 7 500 Ft-ot!

Harmónia Fogászat

Pin It on Pinterest

Share This

Visszahívjuk?


Amennyiben hétvégén kéri a visszahívást, legkorábban hétfőn keresni fogjuk.

Harmónia Fogászat

Pin It on Pinterest

Share This