Cisztaeltávolító műtét

A cisztaeltávolitó műtét mint olyan.

A ciszták az állcsontban található hámszövettel határolt lufik, melyek belsejében folyadék van, ami a benne levő állandó nyomás miatt folyamatosan növekszik és pusztítja a körülötte levő csontot. Nem mindenesetben okoznak panaszt az elején. A cisztaeltávolító műtét mellett akkor hozzuk meg a döntést, ha ez panaszt okoz, vagy a fogorvos/szájsebész felfedezi ezt egy panoráma rtg. felvétel láttán. Az esetek többségében a cisztaeltávolító műtét előtt szükség van egy CT felvételre is, ugyanis a teljes körülhatároltsaágát a cisztának a 2 dimenziós panoráma rtg. felvétel nem annyira pontosan mutatja ki. Szükség lehet a ciszta 3 dimenziós látványára cisztaeltávolító műtét előtt.

A szájüregi cisztákat eredetük szerint két nagy csoportra osztjuk:

  • nem fog eredetű ciszták,
  • fog eredetű ciszták.

A nem fog eredetű ciszták veszélyesebbek, nagyobb méretűek, ezért ellátásuk általában szájsebészeti fekvőosztályos ellátást igényel.

A fog eredetű ciszták ellátása helyi érzéstelenítésben egy ambuláns szájsebészeti műtét keretében történik. Sok esetben a cisztaeltávolító műtét során szükség van a fog eltávolítására is. Ilyenkor a cisztából mintát is veszünk és ezt akkreditált laboratóriumba küldjük további laborvizsgálatra.

A műtét célja a ciszta hámbélésének teljes eltávolítása és a keletkezett csontdefektus megszüntetése.

Ha a hámbélés eltávolítása nem tökéletes, a ciszta újra kifejlődik. A keletkezett csontdefektust, ha szükséges csontpótló anyaggal töltjük fel.

A cisztaeltávolító műtét menete:

A műtéthez az átlagosnál nagyobb ínymetszést ejtünk.

A ciszta hámbélését óvatosan lefejtjük a csontfalról és megpróbáljuk egyben eltávolítani.

Ezután, ha szükséges a keletkezett csontüreget csontpótló anyaggal töltjük fel. A sebet összevarrjuk.

A műtét után a varratokat 7-14 nap elteltével távolítjuk el.

A csontseb gyógyulását a műtét után 1 évig követjük, félévente készített kontroll röntgenfelvételekkel! Ha szükséges antibiotikum, ellátjuk recepttel a pácienst. Antibiotikum kezelésről bővebben itt olvashat.

 

Leave a reply