Az implantációról általában

fogászati implantátum elhelyezkedése a csontozatban a mellette lévő foghoz képestImplantáció, Fogbeültetés

Kétségtelen, hogy az implantátum behelyezése nem olcsó, és némi kockázattal is jár. Fogaink elvesztése mindannyiunkat megvisel. Nem tudunk jól rágni, artikulálni, nem mosolyoghatunk felszabadultan, társaságban kényelmetlenül érezzük magunkat.

A foghiányt azonban a lehető legrövidebb időn belül pótolni kell, ugyanis a foghiányos állapot a kellemetlen komfortérzeten túl idővel rosszabb táplálkozáshoz, gyomorproblémákhoz, emésztési nehézségekhez, állkapocs-ízületi problémákhoz vezethet. A fogvesztés és a csontveszteség miatt a fogak elvándorolhatnak, illetve eldőlhetnek a rágóerő irányának megfelelően, ami arcvonásaink megváltozását is eredményezheti.

Sokan azonban nehezen barátkoznak meg a részleges vagy teljes, rögzített vagy kivehető protézis gondolatával. Számukra lehet megoldás a fogbeültetés, vagyis az implantátum behelyezés.

A páciensek kedvező tapasztalatai, a kivehető fogpótlás elkerülése révén tapasztalható komfortérzet, és az életminőség jelentős javulása, no meg a kedvező szakmai tapasztalatok mégis azt eredményezik, hogy az implantációs fogbeültetés egyre inkább rutinszerű beavatkozásnak számít a fogászati-szájsebészeti praxisokban.

Mi az implantátum?

Az implantátum egy műfoggyökér, amelyet az elveszett fogak helyére ültetnek be sebészeti úton. Az implantátumra készülő fogpótlás ugyanolyan erős és használható lesz, mint ha a fogpótlás természetes fogra készülne. Természetesebb, mint bármilyen más protetikai eszköz; olyan érzetet kelt, mintha visszakapta volna a saját, igazi, erős, egészséges fogait.

Kinek javasolható az implantátum behelyezés?

Implantátum behelyezésére alkalmas az a páciens, akinek jó az általános egészségi állapota, jó a szájhigiéniája, elég csontállománnyal rendelkezik és kizáró tényező nem áll fenn. Végül, de nem utolsósorban: kész arra, hogy a kezelőorvos által előírt szájhigiénés szabályokat betartsa.

És kinek nem ajánlott az implantátum?

A fogbeültetés sikerességének szempontjából fokozott rizikófaktornak számít a túlzott alkoholfogyasztás, az erős dohányzás, a drogfüggőség, a nem kezelt cukorbetegség és a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedés. Nem végezhető továbbá implantátum behelyezés az állcsontok növekedésének befejeződéséig (14-18 éves korig).

Kockázatok

A fogbeültetés 90-95%-a sikeresnek mondható. Nagyon ritka esetben azonban előfordulhat, hogy az implantátum nem rögzül a csonthoz, és amikor feltárják, kiderül, hogy laza maradt. Ebben az esetben a laza implantátum eltávolításra kerül, és másikat behelyezni.

A szájhigiénés szabályok szigorú betartása nélkül nem képzelhető el hosszú távú siker implantáció esetén. Az implantátum ugyan erősebben kötődik a csonthoz, mint a természetes fog, de az ínnyel való kapcsolata sokkal gyengébb. Ennek következtében a nem megfelelő fog- és szájápolás nagyobb rombolást képes véghez vinni az implantátum körül, mint egyébként. Ám, ha a páciens betartja az előírásokat, az implantátum akár egy életen át is kitarthat.

Az implantációs fogpótlás előnyei, lehetőségei

Az implantátum lehetővé teszi a fogak egyenkénti pótlását az egészséges szomszédos fogak lecsiszolása nélkül. Implantátum segítségével olyan esetben is lehet rögzített pótlást, vagyis hidat készíteni, amikor hagyományos fogtechnikai eszközökkel már csak a kivehető protézis jelenthet megoldást. A beültetett fog kényelmes, természetes és könnyebben kezelhető.

Teljes fogatlanság esetén már 4-8 implantátum segítségével megoldható a fix pótlás, a körhíd, vagy a kombinált fogpótlás készítése. Az implantátum és arra helyezett fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kifogástalan esztétikai élményt is nyújt. Az fogbeültetés előnye továbbá, hogy megelőzi a fog(ak) elvesztése után elkerülhetetlen csontlebomlást.

Mindezen hatások együttesen a páciensek életminőségének javítását szolgálják.

Az implantáció sikeressége

Az implantátum behelyezése akkor nevezhető sikeresnek, ha nincs fájdalom vagy idegentest-érzés, nincs gyulladás az implantátum körül, nem mozog, és a röntgenfelvételen sem látható csontfelritkulás az implantátum körül. A sikeres implantáció kifejezés tehát nagy hangsúllyal a hosszú távú sikerességre vonatkozik, melyek a fogbeültetés 90-95%-áról el is mondható. A sikertelen implantációs esetek száma napjainkra minimálisra csökkent, már csak azért is, mert egy – bármilyen okból történt – kilökődést még követhet egy ismételt, immár sikeres fogbeültetés. Mindezek alapján elmondható, hogy a sikertelen implantátum behelyezés igen ritka.

Rendelőnkben leggyakrabban használt implantátum a Cortex.

Leave a reply