Fogfehérités

 

fogfehérítésA fogfehérítés két módon valósítható meg:

 • fogfehérítés Otthon
 • fogfehérítés fogorvosi rendelőben

Bármelyik fogfehérítési eljárást is választja, a hatás alapja ugyanaz:

Fogfehérítő gélt helyezünk a fogakra, mely eltávolítja a fogzománc mikro réseibe az idők során lerakódott színezőanyagokat, pigmenteket, így azután az eredeti színű fehér fog felszíne válik láthatóvá.

Amennyiben az otthoni fogfehérítést választja:

A fogfehérítéshez szükséges egy egyéni – az ön foglenyomata alapján készített sín – melyet a fogtechnikus készít el. Ebbe a sínbe fogfehérítő gélt helyezve, 1-2 hét alatt fehér fogak büszke tulajdonosa lehet. Ez napi 1 és 8 óra közötti időt vesz igénybe típustól függően (általában éjszaka alvás közben).

Amennyiben a fogorvosi rendelői fogfehérítést választja:

Legnagyobb előnye, hogy rövidebb idő alatt látványos hatást lehet elérni, illetve az erősen elszíneződött fogakat is képes fehéríteni, ha azokat belső fogfehérítéssel is kezelni kell. Ahhoz, hogy a fogfehérítő gél hatékonyabb legyen, aktiválni kell.

Ehhez fényt, úgynevezett plazmalámpát használunk.

Biztonságosan, 100% fájdalommentesen, azonnali hatással, 1 óra leforgása alatt fehérítjük fogait.

Amit mindenképpen tudnia kell fogfehérítés előtt!

 • a fogak rendszeres ellenőrzése és letisztítása a fehérítő kezelés előtt és után egyaránt nagyon fontos.
 • a fogfehérítés mértéke függ a fogak eredeti színétől, életmódtól, táplálkozási, dohányzási, kávéfogyasztási szokásoktól.
 • a fogon már meglévő zománchiba, fehér folt a fogfehérítést követően még fehérebb lehet,  sőt  a fogfehérítés előtt nem látszó zománchiba fogfehérítés után fehér folt, csík formájában láthatóvá válik. Ezek néhány nap, néhány hét múlva spontán elhalványodnak, de ritkán előfordul, hogy láthatóak maradnak.
 • a fogfehérítés nem terjed ki a már meglévő tömések, fogpótlások színének megváltoztatására, így amennyiben a fogfehérítést követően azok színe nem egyezik a fehérített fogak új színével, azok cseréje válhat szükségessé.
 • a gyökérkezelt fog fogszíne eleve eltérhet a többi fog színétől, emiatt annak színe a  fogfehérítést  követően sem lesz ugyanolyan, mint a többi élő fogé. A gyökérkezelt fogak további fehérítését belső fogfehérítéssel lehet kiegészíteni.
 • a fogak ínyhez közeli része sötétebb színű. Ezért ez a terület hosszabb idő alatt fehéredik ki és általában kissé sötétebb árnyalatú is marad, mint a fog többi része. Amennyiben a páciens már meglévő fognyaki érzékenységről számol be, a fognyaki részek fehérítése ellenjavallt.
 • néhány páciens az ínyen, az ajkakon, a torokban vagy a nyelven tapasztalt kellemetlen érzésről számolt be. Ha ezek a tünetek két napnál tovább is észlelhetők ill., ha egyre erősebbé válnak, forduljon a kezelőorvosához. Ezek a mellékhatások általában megszűnnek a fogfehérítést követő 1-3 napon belül.
 • egyes régi amalgámtömések bíborszínű elszíneződést okozhatnak a fogsínben, ez normális jelenség.

Fogfehérítés során előfordulhat a fehérítendő fogak érzékenysége.

Fogfehérítés után előfordulhat:

 • az íny és/vagy nyálkahártya kifehéredése, mely néhány óra elteltével elmúlik
 • a  fehérített fogak fájdalma néhány napig
 • a fehérített fogak hidegre, melegre való érzékenysége a fehérítést követően néhány hétig

A fogfehérítés hatását gyengíti illetve a fehérített fogak elszíneződését elősegíti:

 • dohányzás
 • kávé, tea, színezett ételek, italok (curry, paradicsom, kurkuma, ketchup, vörösbor stb) fogyasztása

A fogfehérítést követően néhány hétig ajánlott ezek mellőzése és érzékenységet csökkentő fogkrémek (Sensodyne, Elmex) használata. A magas citromsav tartalmú ételek és italok fogyasztása érzékennyé tehetik a fogakat. Az ételek, italok, a dohányzás egy idő után ismét elszínezhetik a fogakat. A fogfehérítés gyakori ismétlése károsíthatja a fogzománcot.

 

Leave a reply