Mitől sárgulnak a fogaink?

Fogaink alapszíne: a fogzománc színe áttetsző, ezért fogaink színét nem a zománc, hanem az alatta lévő dentin színe határozza meg. Mindannyian előre meghatározott fogszínnel jövünk a világra.
Ahogy telnek az évek, az igénybevételtől a fogzománcon mikrorepedések keletkeznek, amelyekben ételmaradék rakódik le, így a fog egyre fénytelenebb és sárgább lesz. Fogfehérítéskor ezeket a lerakódásokat távolítjuk el.

 • Pontosan milyen tényezők befolyásolják a fogak elszíneződését?

  Gyógyszerek mellékhatásakisgyermekkorban kapott bizonyos antibiotikumok (tetracyclin, doxyciclin hatóanyagú gyógyerek) vékony csíkokban barna vagy sötétszürke elszíneződést okozhatnak a gyermekek fogain, amelyeknek eltávolítása nagyon nehéz. Egyes vérnyomáscsökkentők, nyugtatók és antihisztaminok is okozhatnak sárgás elszíneződést. A túlzott fluoridbevitel is káros lehet, maradandó, fehér foltokat okoz a fogazaton.

  egyes szájvizek a fogak elszíneződését okozhatják

  Egyes szájápolási termékek: érdekes módon bizonyos antibakteriális hatású szájvizek is okozhatnak elváltozást fogazatunk színén. Azokra a szájvizekre érdemes odafigyelni, amelyek klórhexidint vagy cetilpiridinum-kloridot (CPC) tartalmaznak. A megfelelő szájvíz kiválasztásához kérjük ki fogorvosunk véleményét.

  Dohányzás: A dohányzás képes a leggyorsabban elszürkíteni fogainkatNem csak esztétikailag lehet zavaró a dohányzás mellékhatása, kutatásokkal azt is alátámasztották már, hogy gyökérkezelésre is jóval többen szorulnak a dohányzók, mint a nemdohányzók közül.

  Fogcsikorgatás: a nagy erővel egymásnak feszülő és egymáson elmozduló fogak, a fogzománcon olyan mikrorepedéseket hozhatnak létre, amelyekben a lerakódott, színező hatású ételmaradék könnyen elszínezheti a fogak rágóélét.

  Ételek és italok: a vörösbor, kávé, tea, kóla és más, erős színű ételek és italok észrevehető elszíneződést eredményeznek a fogakon. Az olyan savas ételek, italok, mint a citrusfélék vagy az ecetfélék elősegítik a fogzománc erózióját, így a fog áttetszővé válik és egyre jobban látható lesz a sárgás színű dentin.

  Életkor: az életkor előrehaladtával egyre több lerakódás halmozódik fel a fogzománcban, így a fog veszít fehérségéből és fényéből. A tinik még azonnali, látványos eredményt érhetnek el a fogfehérítéssel, míg a húszas éveikben járóknál a fogak már természetüknél fogva elkezdenek sárgulni és kevésbé bizonyul hatásosnak egy-egy fehérítő eljárás. Negyvenes éveinkre a sárga árnyalat egyre inkább barnába hajlik és fogazatunk állandó odafigyelést igényel. Az ötveneseknél már annyira a zománcba ivódtak az elszíneződések, hogy azok eltávolítása bár nem lehetetlen, mégis nehézkes.

  genetikai tényezőkGenetikai tényezők: fogaink áttetszősége és a fogzománc vastagsága szintén olyan genetikai tényezők, melyek idővel egyre kifejezettebbek lesznek. A vastag szerkezetű fogaknak meg van az előnyük, hogy világosabb színűnek tűnnek, csillogóbbak és jobban reagálnak a fehérítésre. A vékonyabb szerkezetű és áttetsző fogakban kevesebb a pigment, ami a fogfehérítés kulcsfontosságú eleme. Kozmetikai fogászok szerint az áttetszőség az egyetlen dolog, melyen nem lehet segíteni fogfehérítéssel.

Érdekességek:

A vörösbor, a kávé vagy a dohányzás köztudottan elszínezi a fogakat, de az már kevésbé ismert, hogy egyes gyógyszerek, szájvizek vagy akár a fogcsikorgatás is sárga fogakat okozhat…

A fogmosás közvetlenül evés után inkább árt, mint használ.
Ha nem akarjuk károsítani a fogainkat, ne mossunk fogat közvetlenül evés után. Öblögessünk inkább tiszta vízzel vagy rágjunk cukormentes rágógumit – de a fogmosással várjunk legalább 30 percet!
Ha étkezés után azonnal, vagy az azt követő harminc percben mosunk fogat, akkor az elfogyasztott ételekből és italokból származó savakat szó szerint beledörzsöljük a fogzománcba, elősegítve ezzel a fogszuvasodás kialakulását.

baktériumok a szájban♦ Tudta, hogy egy átlagos emberi szájban megközelítőleg annyi a baktérium él, mint a föld teljes népessége? Ez több milliárdnyi baktériumot jelent és számuk az idő múlásával és az elfogyasztott ételek mennyiségével egyre csak nő. Erre gondoljon, ha ki akar hagyni egy fogmosást. Egy baktérium okozza a fogínysorvadást. A P. gingivalis rendszerint nincs jelen egy egészséges ember szájában, ám megjelenése rövid időn belül fogínygyulladáshoz vezethet, amely kezelés nélkül igen komoly problémát okoz. A fogínysorvadás (periodontitis) egy súlyos és progresszív betegség, amely hatással van a szövetek és a csontok szerkezetére is. Ezt a betegséget nem lehet félvállról venni.

♦ Túl sok fogkrémet teszünk a fogkefénkre. Sokan annyit, amekkora a fogkefe teljes hosszúsága. Ez azonban túlzás. Ekkora mennyiségű fogkrém túl sok habot képez a szánkban, amely arra ingerel, hogy kiköpjük és ezzel idő előtt befejezzük a fogmosást. Ráadásul növeli annak lehetőségét, hogy nyeljünk a fogkrémből, amelynek fluorid tartalma lenyelve káros az egészségre. Bőven elég egy borsónyi mennyiségű fogkrémet nyomni a fogkefére.íny épsége vállas korona előkészítéssel megőrizhető, az íny egészséges, rózsaszín  és feszes marad, a  korona viselése harmonikus érzést nyújt…

♦ Fogmosással a tüdőgyulladás ellen.Akik naponta kétszer mosnak fogat, kisebb eséllyel betegszenek meg tüdőgyulladástól, mint akik naponta csak egyszer használják a fogkefét. Legalábbis erre a megállapításra jutottak a Yale Egyetem kutatói: a tüdőgyulladás kialakulását megelőzően megváltozik egy olyan baktérium, amely a szánkban is megtalálható. Ez a bakteriális változás a szájüregben is végbemehet. Megfelelő szájápolással csökkenthetjük a szánkban lévő baktériumok számát, így tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát is.

 • 4 jel ami arra utal, hogy fogászati problémája van.

  Megfontolandó elhatározás lehet, hogy nem halogatja tovább a fellépő fogproblémák kezeltetését.
  Sok esetben ezek a problémák nem számottevőek és nem okoznak mindennapi állandó kellemetlen érzést. Mivel ezek nem okoznak riasztó tüneteket, sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy fogínygyulladásuk, esetleg lyukas foguk van. Csak akkor szánnak rá figyelmet, amikor már valóban problémát okoz.
  Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk minden kis változásra, ami a szájüregben fellép.

  1. rossz lehelet

  ha ezt nem a dohányzás, alkohol vagy olyan élelmiszerek fogyasztása okozza, mint pl. a hagyma, fokhagyma, akkor ez lehet egy fogínygyulladás, vagy fogszuvasodás jele.

  2. érzékeny fogak

  ha hideg meleg ételek, italok fogyasztása esetén érzékeny a fogunk, akkor ez a fogzománc károsodás, a fogínysorvadás jele lehet, amikor szabadon van a fognyak. Ugyanakkor egy tasak is okozhatja, ami egy kisebb elhanyagolt sérülés okán keletkezhetett, de a fogszuvasodás jele is lehet.

  3. fogfájdalom

  egyértelműen fogbél károsodás az oka. Minél később kezeljük a fogszuvasodást, annál kevésbé menthető a fog koronai része és nem feltétlenül „ússzuk meg” egy fogtöméssel.

  4. fogínyvérzés

  a vérző íny a fogínygyulladás jele, azonban lehet a helytelen fogmosás következménye is, ezért érdemes megfelelő fogkefét használni, és azt gyakran lecserélni, mindazonáltal a fogselyem helytelen használata is okozhatja. Ha tartós a fogínyvérzés, mindenképpen érdemes felkeresni fogorvosát.

Szigorú garanciákat vállalunk

1. Minőségi garancia:

Az általunk végzett fogászati beavatkozásokra minőségi garanciát vállalunk. Ez fix pótlás esetén 2 év.

2. Árgarancia:

Minden beavatkozás előtt, kérés nélkül biztosítjuk Önnek az árajánlatunkat írásban, és garantáljuk, hogy a kezelési tervben meghatározott árak nem változnak.

Ne várjon tovább!

Szabaduljon meg a hiányos fogsora okozta összes
kellemetlenségtől gyorsan és fájdalommentesen!

Ne feledje! Az orvosaink kapacitása véges, a szabad időpontok pedig fogynak.
Jelentkezzen, és foglalja le a saját időpontját az állapotfelméréshez, és takarítson meg 7 500 Ft-ot!

Leave a reply