Miért veszélyes a fogkő?

[/vc_column]

Miért veszélyes a fogkő?

fogkö mosolygó hölgy

A fogkő, a dentális plakk a fogak és tömések valamint a fogpótlások felszínén lerakódott lepedék, ezen baktériumok telepednek meg, állandóan irritálva a fogínyt, mely ettől vérző, gyulladt lesz.  Ez tartalmaz ételmaradványt, baktériumokat, hámsejteket, immunsejteket. Megfelelő szájhigiéne nélkül a plakk könnyen elmeszesedett, sárgás és érdes felszínű lesz, mivel a nyálból további ásványi anyagok épülnek be a lepedékbe. A fog és az íny között egy fogkefével már nem elérhető rés (tasak) keletkezik, mely újabb baktériumok telephelye lesz. Ez már a fogkő, amelyet csupán fogmosással, nem lehet többé eltávolítani. Ez azonban nem csak az íny felett lehet jelen, hanem az általunk nem látható ínyszél alatti részeken is. Ez kizárólag professzionális fogkőeltávolítással orvosolható. Azon kívül, hogy esztétikai probléma a fogkővel borított fogak látványa, kellemetlen szájszaggal is járhat.

Az egészséges fogíny nem vérzik. Ha azonban fogmosáskor a fogkrém pirosra színeződik, ilyenkor fogínyvérzés áll fenn. Ez az ínygyulladás első jele, ezt követi az íny pirossá és duzzadttá válása. A hosszú ideig kezeletlen fogínybetegség végül a fog elvesztéséhez vezethet. Egy személyre szabottan választott fogkrém meggátolja a fogkőképződést, és a legtöbb szájhigiéniás probléma kialakulását. A fogkövet nem csak azért kell eltávolítani, hogy a fogai fehérebbek legyenek. Az elhanyagolt fogkő ennél sokkal komolyabb problémákat is okozhat! Az íny felett és alatt elhelyezkedő fogkő felszíne érdes, ami kedvez a baktériumok megtapadásának. Az állandóan jelen lévő lepedék, fogkő és baktériumok folyamatos irritációnak teszik ki az ínyt, mely ettől begyullad és vérzik. 

 • Mi okozhatja ezt? – Hogyan kezelhető? – ezekre a kérdésekre adunk megnyugtató választ.

  A fogkő megtelepedését elősegítik:

  – dohányzás, kutatások szerint a rendszeres dohányzás nagymértékben elősegíti a fogágybetegség kialakulását, ugyanis nagyobb mennyiségű plakk lerakódást eredményez a fogak felszínén.

  – torlódott fogak, melyeknek tisztán tartása igen nehéz – nem megfelelően záró tömések, koronák, hidak – csökkent nyálmennyiség

  A fogkő eltávolítását segíti:

  – napi, legalább kétszeri alapos, megfelelő technikával és megfelelő ideig (legalább 2 percig ) végzett fogmosás – sok rágást igénylő táplálék fogyasztása (pl. nyers zöldségek)

  – gondosan megválogatott ételek, melyek kevés szénhidrátot tartalmaznak – rendszeres fogorvosi kontroll

Néhány érdekesség

a jövő fogkeféje

A jövő fogkeféje már beszerezhető. A modern kor fejlesztéseinek köszönhetően, az unalmas és rohanós fogmosást felválthatja egy új módszer, ami 6 másodperc alatt képes az összes fogunkat tisztára varázsolni. Gyártása egyedi, a fogorvos veszi le a mintát, amit a 3D –nyomtatásnak köszönhetően a szakemberek megalkotják a fogkefét, ami inkább egy sörtés fogvédőre hasonlít. Használata egyszerű, 10-15 alkalommal rá kell harapni és kész a fogmosás. Ez 6 perc sima fogmosásnak, vagy 3-4 perc elektromos fogkefés fogmosásnak felel meg. Ez a fogkefe egy évig használható minden nap. Amerikában már meg lehet vásárolni

okos fogkefeItt az Okos-fogkefe! Az emberek jelentős része még mindig rossz technikával mos fogat. Egy francia cég most egy olyan intelligens fogkefét fejlesztett ki, amely kiértékeli fogmosási szokásainkat. A fogkefe bluetooth-on keresztül kapcsolatba lép okos telefonunkkal, amely nyomon követi és analizálja a fogkefe mozgását. Az alkalmazás minden fogmosáskor jelzi, hogy melyek azok a területek a fogsoron, amiket elhanyagoltunk vagy nem mostunk elég ideig, ezzel ellenőrizhetjük és javíthatjuk a fogmosás minőségét.

Egy átlagos nő 62-szer mosolyog egy nap, míg egy átlagos férfi csak 8-szor. A nők ugyanakkor többször is mosnak fogak, és rendszeresen felkeresik a fogorvosukat

 • Az 5 leggyakoribb fogmosási hiba

  ♦ 1. Nem megfelelő fogkefét használunk

  Általában nem fordítunk figyelmet a fogkefe méretére. Pedig a fej mérete alapvetően meghatározza fogmosásunk hatékonyságát. Ha a szánk nagyságához képest túl nagy a kefe feje, nem tudjuk megfelelően mozgatni a fogkefét, így jelentősen romlik a fogmosás minősége. Melyik a jó fogkefe méret? Ha fogmosáskor a szánkat kényelmetlenül nagyra kell nyitnunk, valószínűleg túl nagy fogkefét használunk. A legközelebbi fogkefe-vásárláskor válasszunk kisebb fejű fogkefét. Fontos kérdés, hogy milyen keménységű sörtét válasszunk. A túl kemény (hard) fogkefével felsérthetjük az ínyünket és a fogzománcnak sem tesz jót. Ezért inkább puha (soft) vagy közepes erősségű (medium) fogkefét használjunk. A fogkefénket érdemes 3-4 havonta cserélni, vagy korábban akkor, ha a sörték már kifelé állnak és elvesztették rugalmasságukat.

  ♦ 2.Túl sok fogkrém kerül a fogkefére

  Sokan annyi fogkrémet tesznek a fogkeféjükre, amekkora a fogkefe hosszúsága. Ez azonban túlzás. Ekkora mennyiségű fogkrém túl sok habot képez a szánkban, amely arra ingerel, hogy kiköpjük és ezzel idő előtt befejezzük a fogmosást. Ráadásul növeli annak lehetőségét, hogy nyeljünk a fogkrémből, amelynek fluorid tartalma lenyelve káros az egészségre.  Elegendő egy borsónyi mennyiségű fogkrémet nyomni a fogkefére.

  ♦ 3. Nem mosunk elég gyakran és elég ideig fogat

  Az egészséges fogak megtartásáért a napi kétszer-háromszor, két-három percig tartó fogmosás az ideális. Ha két fogmosás között túl hosszú idő telik el, az kedvező környezetet teremt a szánkban lévő baktériumoknak, elősegítve ezzel a fogkőképződés kialakulását, amely hosszú távon komoly ínybetegséghez vezethet. Naponta legalább reggel és este, lefekvés előtt alaposan mossuk meg fogainkat. Megfigyelték, hogy az elektromos fogkefét használók átlagosan hosszabb ideig mosnak fogat. A túl gyakori fogmosás azonban ártalmas is lehet!  A túlzott fogmosás irritálhatja a fogínyt és akár a fog  gyökere is előtűnhet, a gyakori, erőteljes súrolás pedig a fogzománcot is károsíthatja. Egy nap három alkalomnál többször nem célszerű fogat mosni.

  ♦ 4.Rossz a fogmosási technikánk

  Ha csak vízszintesen súroljuk a fogainkat jobbra-balra mozgatva fogkefét, nem távolítunk el elég lepedéket, ráadásul az ínyünket is irritálhatjuk. A helyes technika: zárjuk össze a fogsorunkat és döntsük meg a fogkefét 45 fokos szögben. Ebben a helyzetben tartva a fogkefét, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogainkat. A rágófelszín tisztításánál más a helyzet, ott a fogkefét merőlegesen tartsuk és a hátsó fogaktól haladjunk befelé. Ne hagyjuk ki a fogak belső felszínét sem. Fogorvosok megfigyelése szerint az alsó frontfogak belső felszíne marad ki leggyakrabban a fogmosásból. Az elektromos fogkefe tökéletes választás azoknak, akik nem akarnak elmélyülni a helyes fogmosási technika elsajátításában. A fogmosás végén a nyelvünkön is húzzuk át finoman egy párszor a fogkefét. Ezzel megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását és hosszú időre megőrizhetjük friss leheletünket.

  ♦5. Nem használunk fogselymet

  Fogselymet használni legalább annyira fontos lenne, mint maga a fogmosás. Fogselyemmel el tudjuk távolítani azokat a fogak között lerakódott ételmaradékokat, lepedéket, amelyet a fogkefével nem érünk el. Fogselymet mindig fogmosás előtt használjunk, így a fogak közül eltávolított ételmaradék biztosan nem marad a szánkban. A fogselymet elegendő naponta egyszer használni és előtte mindig gondosan mossunk kezet. Óvatosan használjuk a fogselymet! Ne erőltessük a fogaink közé, nehogy felsértsük a sérülékeny fogínyt. Finoman helyezzük a fogaink közé a fogselymet, majd kövessük a fog ívét egészen a fog tetejéig. Ezt ismételjük a többi fogköznél is. Érdemes megtanulni a fogselymezés technikáját, mert nélküle a fogfelszín kb. 40%-át nem tudjuk megtisztítani. Melyik a jó fogkefe méret? Ha fogmosáskor a szánkat kényelmetlenül nagyra kell nyitnunk, valószínűleg túl nagy fogkefét használunk. A legközelebbi fogkefe-vásárláskor válasszunk kisebb fejű fogkefét.

Leave a reply