Mindent a teljes fogsorról

 

mufogsor teljes also illusztracioA teljes fogsor olyan kivehető protézis, amelyet teljes foghiány esetében alkalmazunk. A fogak elvesztésének következtében  kialakult teljes fogatlanság  helyreállításának egyik és jelenleg leggyakoribb módja a teljes kivehető fogsor készítése. A feladata nemcsak a fogak, hanem az íny pótlása is. A fogsor a nyálkahártya-csont alapzaton támaszkodik. A helyben tartását az arc izmai, a nyálkahártya-csont alapzat felszíne, a vákuumhatás, a rágónyomás és a gravitáció biztosítja. A teljes fogsor alapanyaga speciális műanyag. Ezt gyakran fém részekkel is kombinálják. Amennyiben ez  a speciális műanyag kiszárad,a protézis eredeti formája deformálódhat,ezért mindig nedvesen kell tartani. Ha nem viseli, helyezze tisztítófolyadékba vagy vízbe. A fogak minden esetben műanyagból vannak, porcelánból nem készülhetnek, mert súlyuk miatt lehúznák a protézist a helyéről.

A teljes fogsor feladata

  • A rágóképesség helyreállítása
  • A foghiány következtében megváltozott arcvonások korrekciója
  • Esztétikai helyreállítás
  • Az állkapocsízület károsodásának megelőzése
  • A hangképzés, beszéd zavarának megelőzése, helyreállítása
  • A fogatlanság okozta pszichés zavarok elkerülése, kezelése
  • A fogatlanság következményeinek megakadályozása

 A teljes fogsor részei:

  • Alaplemez, amely a nyálkahártya-csont alapzaton fekszik, közvetíti a rágóerőt a csontra
  • Műíny, melynek feladata az esztétika helyreállítása
  • Műfogak – a rágóképesség helyreállítására, esztétikai hatás biztosítására

A teljes fogsor készítése igen bonyolult feladat. A protézis készítésénél számos tényezőt figyelembe kell venni. Mióta fogatlan a páciens, használt-e  már korábban  műfogsor, milyen a szájüreg állapota.Nincs két egyforma állcsont. Minden esetben a páciens adottságainak megfelelő fogsor tervezünk.A protézis készítése  nagyon pontos munkát igényel mind a fogorvos, mind a fogtechnikus részéről, a műfogsor ugyanis  kizárólag a vákuumhatás, gravitáció, kemény-és lágyrészek viszonya, a pontosan illeszkedő alaplemez tartja helyben.

teljes fogsorral mosolygo holgyÚj protézis esetén a következőkkel kell számolni:

♦ az új fogsorral nem fog tudni azonnal rágni, ezt újra meg kell tanulni

♦ a fogsor nyomhatja az ínyt, fájdalmat okozhat. Ilyen panaszok esetén keresse fel rendelőnket, ahol ellenőrizzük protézisét, korrigáljuk az alaplemezt

♦ Fokozott nyálképződés és esetlegesen hányinger már néhány nap alatt megszűnik.

♦ A beszéd az első napokban nehézkes lesz, nagyon jó megoldás, ha otthon hangosan felolva egy könyvből, vagy újságból. Ez elősegíti az arc izmainak idomulását az új fogsorhoz, ami beteríti az egész szájat.

Hogyan készül egy műfogsor?

A protézis készítése hosszadalmas folyamat, több ülésben történik. A beavatkozás személyes konzultációval kezdődik. Meghallgatjuk az Ön panaszait, tájékozódunk a fogászati és általános egészségi állapotáról. Átvizsgáljuk a szájüreg, illetve a fej-nyak tájék állapotát. A fogsor tervét a részletes szájvizsgálatot követően készítjük el Önnel egyeztetve. Az első lépés a lenyomatvétel. Ez az ún. anatómiai lenyomat. A lenyomatvétel nem jár fájdalommal, így a művelethez  nem használunk  érzéstelenítést.  Ritkán kevés kellemetlenséggel járhat, de nem okoz fájdalmat. Az anatómiai lenyomatot  a fogtechnikai  laboratóriumban gipsszel kiöntik, elkészítik a fogsor egyéni kanalát Az egyéni kanál egy olyan  lenyomatkanál, amely pontosan  illeszkedik az Ön állcsontjához,  segítségével nagyon pontos lenyomat vehető, amely a  teljes fogsor készítésekor elengedhetetlen.

Második  ülésben

a kész egyéni kanál segítségével újabb lenyomatot veszünk. Ezt funkciós lenyomatnak nevezzük, mivel a lenyomatvétel közben Önnek funkciós mozgásokat kell végezni (csücsöríteni, mosolyogni, nyelni, nyelvet mozgatni). Ezt a lenyomatot ismételten a laboratóriumba küldjük. A laboratóriumban erre a mintára készítik a fogsor  ún. harapási sablonját. Ez a harapási sablon-akárcsak a protézis –tartalmaz egy alaplemezt, de azon nem a fogak ülnek, hanem egy viasztömb. Fogak hiányában e sablon segítségével történik az állcsontok függőleges és vízszintes viszonyának beállítása, a műfogak hosszának, elhelyezkedésének meghatározása.

A harmadik  alkalommal

tehát a harapási  sablonokkal meghatározzuk az állcsontok egymáshoz viszonyított helyzetét, a  készülő  protézis  paramétereit.  Ekkor beszéljük meg a készülő műfogsor fogainak a színét is. Az alsó  és felső  sablont  egymáshoz rögzítjük, és  visszaküldjük a laborba. Ott elkészítik a próba fogsort, amit a következő ülésben bepróbálunk. Ekkor fogorvosunk ellenőrzi az alaplemez stabilitását, amelynek tökéletesnek kell lenni, mert csak akkor fog helyben maradni a protézis. Ezt követően  ellenőrzi még a fogakat, a műínyt, annak vastagságát, esztétikai hatását, az állcsontok viszonyát. Ezt követően  Önnek is lehetősége van a műfogsor ellenőrzésére. A fogpróba alkalmával még tudunk módosítani a fogak formáján, nagyságán, állásán, az Ön igényei szerint, így fontos, hogy jól szemügyre vegye a protézist.

A végleges protézis elkészítését csakis Önnel egyeztetve, az Ön elégedettsége esetén kérjük a laboratóriumtól. Csak akkor tekintjük befejezettnek a munkát, ha Ön is tökéletesen elégedett az eredménnyel. Ennek eléréséhez bizonyos időközönként visszarendeljük Önt ellenőrzésre.

Műfogsorragasztókról bővebben ITT

Leave a reply